marți, 30 octombrie 2007

Parlamentul European

Cum functioneaza Parlamentul European
Sediul Parlamentului European se afla la Strasbourg, insa activitatile Parlamentului se desfasoara, din motive istorice, in trei sedii de lucru: Strasbourg, simbol al reconcilierii franco-germane, unde au loc lunar sesiunile plenare, Bruxelles, unde au loc sesiunile plenare suplimentare, reuniunile comisiilor parlamentare si ale grupurilor politice si Luxembourg, unde se afla Secretariatul General.
Parlamentul European este singura institutie comunitara ale carei sedinte si deliberari sunt publice. Dezbaterile, avizele si rezolutiile acestuia sunt publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Presedintele Parlamentului European

Presedintele Parlamentului European coordoneaza ansamblul activitatilor Parlamentului si ale institutiilor subordonate, prezideaza sesiunile plenare, reuniunile Biroului si ale Conferintei presedinttlor grupurilor parlamentare si confirma formal adoptarea bugetului. Totodata, reprezinta Parlamentul European in relatiile internationale si in relatia cu alte institutii comunitare. Intrucat mandatul presedintelui este de doi ani si jumatate, cu posibilitatea de reinnoire, noi alegeri au loc la jumatatea mandatului. In 2007, Hans Gert Pottering a fost ales Presedintele Parlamentului European
Membrii Parlamentului European

Dupa aderarea Romaniei si Bulgariei, Parlamentul European numara 785 de membri. Este cel mai mare parlament democratic din lume. Din 1979 membrii Parlamentului sunt alesi prin vot universal direct fie la nivel regional (de pilda, in Belgia, Franta, Italia, Polonia, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord) fie la nivel national (Austria, Danemarca, Spania, Luxemburg, Republica Ceha, Romania). In Belgia, Grecia, Cipru si Luxemburg votul este obligatoriu. Egalitatea de gen si transparenta sunt principii care conduc modul de functionare al Parlamentului European: in 1979, doar 16, 5% dintre fotoliile parlamentare erau ocupate de femei. Astazi, procentul a crescut la 30,3%, mai mult decat in majoritatea Statelor Membre. In ce priveste transparenta, membrii Parlamentului sunt obligati sa mentioneze intr-un registru public activitatile profesionale si orice alta functie detinuta sau activitate remunerata.
Primele alegeri directe pentru Parlamentul European au avut loc in iunie 1979. Numarul de mandate este repartizat pe tari, in functie de marimea acestora. Incepand cu 2007, 492 milioane de alegatori din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene isi aleg cei 785 de reprezentanti in Parlamentul European prin vot universal direct pentru un mandat de 5 ani,

Rolul Parlamentului European

Rolul Parlamentului European este unul deosebit de important: adopta cea mai mare parte a legislatieie Uniunii Europene, deci si a Romaniei - ca stat membru UE.
Cea mai insemnata competenta a Parlamentului European este aprobarea bugetului anual al Uniunii Europene, problema in care aceasta institutie are o putere de decizie importanta . Parlamentul European stabileste cati bani va cheltui Uniunea Europeana si unde vor merge acesti bani. Parlamentul European are intodeauna ultimul cuvant in ceea ce priveste fondurile structurale - "fondurile europene".
Aceasta competenta este importanta pentru Romania : in perioada 2007 - 2013, tara noastra are alocate fonduri structurale in valoare totala de aproape 20 de milioane de euro.

Simbolurile Europene


Steagul


Cu cele 12 stele, asezate in cerc, pe un fond albastru, inseamna unitatea si identitatea popoarelor Europei. Cercul reprezinta solidaritatea si armonia, iar stelele, in numar de 12, reprezinta perfectiunea (si nu numarul statelor membre UE cum s-ar putea crede).



Imnul

“Oda bucuriei” (ultima parte a Simfoniei a IX-a de Beethoven) a devenit in 1985 imnul oficial al Uninii Europene.
Uniunea Europeana nu a urmarit, prin aceasta decizie, sa inlocuiasca imnurile nationale ale Statelor Membre. Alegerea acestei melodii ca imn subliniaza aspiratia spre valorile comune, unitatea in diversitate si idealurile de libertate, pace si solidaritate care stau la baza Uniunii Europene.

"Moneda unica - euro


Incepand cu 1 ianuarie 2002, Euro a intrat propriu-zis in circulatie si in buzunarele cetatenilor europeni. Monedele si bancnotele nationale ale statelor din Zona Euro au fost scoase din circulatie pe 28 februarie 2002.
Reprezentarea grafica a monedei unice a fost inspirata de litera greceasca epsilon, ea trebuind sa faca legatura atat cu leaganul civilizatiei si democratiei europene, cat si cu prima litera din cuvantul “Europa”. Cele doua linii paralele din simbolul grafic sunt un indicator al stabilitatii euro.

Ziua Europei - 9 mai
Ziua de 9 mai 1950 a reprezentat primul pas catre crearea a ceea ce este astazi Uniunea Europeana.
In 1985, cand proiectul constructiei europene era deja clar conturat, cele zece state membre care formau la acea data Comunitatea Europeana, au hotarat ca ziua de 9 mai sa devina Ziua Europei.

sâmbătă, 27 octombrie 2007

Partidul Popular European

In Parlamentul European, PPE este reprezentata de Grupul PPE-DE ( Partidul Popular European – Democratii Europei). Din iulie 1999, acesta este grupul cel mai important din Parlamentul European, cu 278 de deputati din totalul de 785, ceea ce reprezinta 37% din locuri. In comparatie, Grupul Socialist din Parlamentul European are 217 deputati, iar urmatorul plasat, Grupul Aliantei Democratilor si Liberalilor pentru Europa are 103 deputati.

Grupul PPE-DE este singurul din cele sapte grupuri politice din Parlamentul European care reuneste deputati din toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Grupul PPE-DE ocupa pozitii-cheie in structurile Parlamentului – presedintia a noua din cele douazeci de comisii parlamentare, sapte vicepresedinti din totalul de paisprezece si trei chestori din cinci. In cadrul comisiilor parlamentare, Grupul PPE-DE are cel mai mare numar de raportori in problemele importante aflate pe agenda Parlamentului European.

Prin Hans-Gert Poettering, PPE ocupa in prezent si functia de Presedinte al Parlamentului European, pozitie deosebit de influenta.

Din PPE fac de asemenea parte 11 sefi de guvern si de stat din Uniunea Europeana – dintre care presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, cancelarul Germaniei, Angela Merkel – si 9 comisari europeni – inclusiv presedintele Comisiei, Jose Manuel Durrao Barroso si viepresedintii Jacques Barrot si Franco Frattini. Asadar, PPE este puternic reprezentat in toate cele trei institutii importante ale Uniunii: Parlamentul, Comisia si, prin pozitiile ocupate in guvernele statelor membre, in Consiliul de Ministri al UE.

Influenta Grupului PPE-DE in Parlamentul European este hotaratoare, in conditiile in care aceasta institutie devine din ce in ce mai puternica in cadrul sistemului institutional al Uniunii Europene.

vineri, 26 octombrie 2007

Candidatii partidului Democrat la alegerile pentru parlamentul european din 25 noiembrie 2007


1.Frunzăverde Sorin
2.Anastase Roberta Alma
3.Filip Petru
4.Iacob Ridzi Monica
5.Marinescu Marian Jean
6.Petre Maria
7.Niculescu Rareş Lucian
8.Zlotea Marian
9.David Dragoş Florin
10.Popa Mihaela
11.Dumitriu Constantin
12.Bulzesc Nicodim Aurelian
13.Bodu Sebastian Valentin
14.Rus Flaviu Călin
15.Manole Adrian
16.Matula Iosif
17.Rădulescu Romeo
18.Chiriţă Călin
19.Dumitrel Iont
20.Nazare Alexandru
21.Hămbăşan Ioan Lucian
22.Viman Vasile
23.Ivan Marius Bogdan
24.Cârjă Gheorghe
25.Hrebenciuc Florin Alexandru
26.Ioan Raluca Daniela
27.Vârlan Georgeta Luminiţa
28.Antonescu Elena Oana
29.Glăvan Constantin Cătălin
30.Mocanu Adrian Teodor
31.Petrescu Cristian
32.Costea Simion
33.Ghiorghiţă Florin Ioan
34.Cruceanu Cristina Roxana
35.Mande Daniel
36.Muşat Emil
37.Paţica Iuliana
38.Chiriac Aurelian
39.Miroşeanu Liviu Alexandru
40.Tatu Gheorghe
41.Gliga Raluca Mariana
42.Chircu Doiniţa Mariana
43.Abrudan Ioan
44.Male Dorin
45.Enache Sorin