marți, 30 octombrie 2007

Parlamentul European

Cum functioneaza Parlamentul European
Sediul Parlamentului European se afla la Strasbourg, insa activitatile Parlamentului se desfasoara, din motive istorice, in trei sedii de lucru: Strasbourg, simbol al reconcilierii franco-germane, unde au loc lunar sesiunile plenare, Bruxelles, unde au loc sesiunile plenare suplimentare, reuniunile comisiilor parlamentare si ale grupurilor politice si Luxembourg, unde se afla Secretariatul General.
Parlamentul European este singura institutie comunitara ale carei sedinte si deliberari sunt publice. Dezbaterile, avizele si rezolutiile acestuia sunt publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Presedintele Parlamentului European

Presedintele Parlamentului European coordoneaza ansamblul activitatilor Parlamentului si ale institutiilor subordonate, prezideaza sesiunile plenare, reuniunile Biroului si ale Conferintei presedinttlor grupurilor parlamentare si confirma formal adoptarea bugetului. Totodata, reprezinta Parlamentul European in relatiile internationale si in relatia cu alte institutii comunitare. Intrucat mandatul presedintelui este de doi ani si jumatate, cu posibilitatea de reinnoire, noi alegeri au loc la jumatatea mandatului. In 2007, Hans Gert Pottering a fost ales Presedintele Parlamentului European
Membrii Parlamentului European

Dupa aderarea Romaniei si Bulgariei, Parlamentul European numara 785 de membri. Este cel mai mare parlament democratic din lume. Din 1979 membrii Parlamentului sunt alesi prin vot universal direct fie la nivel regional (de pilda, in Belgia, Franta, Italia, Polonia, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord) fie la nivel national (Austria, Danemarca, Spania, Luxemburg, Republica Ceha, Romania). In Belgia, Grecia, Cipru si Luxemburg votul este obligatoriu. Egalitatea de gen si transparenta sunt principii care conduc modul de functionare al Parlamentului European: in 1979, doar 16, 5% dintre fotoliile parlamentare erau ocupate de femei. Astazi, procentul a crescut la 30,3%, mai mult decat in majoritatea Statelor Membre. In ce priveste transparenta, membrii Parlamentului sunt obligati sa mentioneze intr-un registru public activitatile profesionale si orice alta functie detinuta sau activitate remunerata.
Primele alegeri directe pentru Parlamentul European au avut loc in iunie 1979. Numarul de mandate este repartizat pe tari, in functie de marimea acestora. Incepand cu 2007, 492 milioane de alegatori din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene isi aleg cei 785 de reprezentanti in Parlamentul European prin vot universal direct pentru un mandat de 5 ani,

Rolul Parlamentului European

Rolul Parlamentului European este unul deosebit de important: adopta cea mai mare parte a legislatieie Uniunii Europene, deci si a Romaniei - ca stat membru UE.
Cea mai insemnata competenta a Parlamentului European este aprobarea bugetului anual al Uniunii Europene, problema in care aceasta institutie are o putere de decizie importanta . Parlamentul European stabileste cati bani va cheltui Uniunea Europeana si unde vor merge acesti bani. Parlamentul European are intodeauna ultimul cuvant in ceea ce priveste fondurile structurale - "fondurile europene".
Aceasta competenta este importanta pentru Romania : in perioada 2007 - 2013, tara noastra are alocate fonduri structurale in valoare totala de aproape 20 de milioane de euro.

Niciun comentariu: