sâmbătă, 27 octombrie 2007

Partidul Popular European

In Parlamentul European, PPE este reprezentata de Grupul PPE-DE ( Partidul Popular European – Democratii Europei). Din iulie 1999, acesta este grupul cel mai important din Parlamentul European, cu 278 de deputati din totalul de 785, ceea ce reprezinta 37% din locuri. In comparatie, Grupul Socialist din Parlamentul European are 217 deputati, iar urmatorul plasat, Grupul Aliantei Democratilor si Liberalilor pentru Europa are 103 deputati.

Grupul PPE-DE este singurul din cele sapte grupuri politice din Parlamentul European care reuneste deputati din toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Grupul PPE-DE ocupa pozitii-cheie in structurile Parlamentului – presedintia a noua din cele douazeci de comisii parlamentare, sapte vicepresedinti din totalul de paisprezece si trei chestori din cinci. In cadrul comisiilor parlamentare, Grupul PPE-DE are cel mai mare numar de raportori in problemele importante aflate pe agenda Parlamentului European.

Prin Hans-Gert Poettering, PPE ocupa in prezent si functia de Presedinte al Parlamentului European, pozitie deosebit de influenta.

Din PPE fac de asemenea parte 11 sefi de guvern si de stat din Uniunea Europeana – dintre care presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, cancelarul Germaniei, Angela Merkel – si 9 comisari europeni – inclusiv presedintele Comisiei, Jose Manuel Durrao Barroso si viepresedintii Jacques Barrot si Franco Frattini. Asadar, PPE este puternic reprezentat in toate cele trei institutii importante ale Uniunii: Parlamentul, Comisia si, prin pozitiile ocupate in guvernele statelor membre, in Consiliul de Ministri al UE.

Influenta Grupului PPE-DE in Parlamentul European este hotaratoare, in conditiile in care aceasta institutie devine din ce in ce mai puternica in cadrul sistemului institutional al Uniunii Europene.

Un comentariu:

NTT spunea...

Multa bafat pentru Cristi si sa ne reprezinte cat mai bine in PE. Sunt convins ca astfel sectorul 3 si nu numai va avea un reprezentant de baza acolo.